De specialisaties van
Fysiotherapie Totaal Oosterhout

Holistische therapie, de 4xT-methode en sportmassage

De belangrijkste fysiotherapeutische methodes zijn bewegingstherapie, massagetherapie, elektrotherapie en ontspanningstherapie. Bij Fysiotherapie Totaal maken we geen gebruik van elektrotherapie. Wij behandelen uitsluitend met behulp van manuele technieken, die hun oorsprong hebben in de fysiotherapie en de osteopathie.

Uiteraard kunt u bij Fysiotherapie Totaal terecht voor algemene fysiotherapeutische hulp. Wij stellen alles in het werk om pijnklachten te verminderen en om u weer soepel te helpen bewegen. 

We lichten op deze pagina graag drie van onze specialisaties toe:

Een pijnlijke rug, schouder of heup vallen onder de orthopedische gewrichtsklachten. Een nieuwe methode om dit soort veel voorkomende klachten aan te pakken heet de 4xT-methode.

Met behulp van EasyTape werken we snel aan pijnvermindering en de correctie van verkeerde bewegingspatronen.

Stress en prestatiedruk kunnen de oorzaak zijn voor fysieke klachten. Andersom kunnen fysieke klachten u neerslachtig maken. De holistische therapie richt zich op dit soort verbanden om tot een zo effectief mogelijke behandeling te komen.

Voor een sportmassage hoeft u niet per se een ‘Sportskanone’ te zijn. Ook als u bijvoorbeeld last heeft van rug- of nekpijn kan een goede massage uitkomst bieden. Of misschien wilt u gewoon een keer helemaal ontspannen. Ook dan meldt u zich bij Fysiotherapie Totaal aan. 

Algemene fysiotherapie

Fysiotherapie is een behandelmethode tegen klachten van het houdings- en bewegingsapparaat (spieren, banden, gewrichten, pezen en huidlagen (fascia)). De belangrijkste fysiotherapeutische methodes zijn bewegingstherapie, massagetherapie, elektrotherapie en ontspanningstherapie. Bij Fysiotherapie Totaal maken we geen gebruik van elektrotherapie. Wij behandelen uitsluitend met behulp van manuele technieken, die hun oorsprong hebben in de fysiotherapie en de osteopathie ondersteund eventueel met easy-taping.

Het fysiotherapeutisch onderzoek richt zich op het zoeken naar de mogelijke oorzaken van uw klachten en het in kaart brengen van de gevolgen van de klachten.

Behandeling(en) van een half uur worden door zorgverzekeraars vergoed in de aanvullende verzekering. Contracten van de verscheidene zorgverzekeraars zijn in bezit van de praktijk. Een verwijsbrief is niet noodzakelijk, behalve bij chronische aandoeningen (bijvoorbeeld bij revalidatie na een operatie of beroerte). Tevens worden er ook behandelingen aan huis gegeven waarbij ook een verwijzing nodig is.

De 4xT-methode

De 4xT Methode (Test, Trigger, Tape,  Train) is een bepaalde behandeltechniek binnen de fysiotherapie waarbij Easytaping de basis vormt.

De 4T methode is een behandelconcept waarbij men de verkeerde bewegingspatronen in het lichaam door enkele simpele testen opspoort en behandeld. Het doel van de behandeling is om het bewegingsverlies op te heffen en functie te herstellen. Waardoor ook de pijn in de meeste gevallen sneller afneemt. 

De 4T methode is een beproefde, wetenschappelijk onderbouwde behandelwijze die bij heel veel alledaagse aandoeningen zijn waarde heeft bewezen. Minder behandelingen en dus sneller resultaat.

De methode kan ingezet worden als ondersteuning bij: Whiplash, herniaklachten (HNP), tennisarm, aspecifieke lage rugklachten, patella pijn, enkel distorsie, RSI, slijmbeursklachten, achillespeesklachten, Hallux valgus, tendinitis, spierrupturen, instabiliteit, revalidatie na operaties enz.

Meer over easy taping

Easy taping is het belangrijkste onderdeel van de 4xT-methode. Deze nieuwe, Zwitserse vorm van taping is dé revolutie op het gebied van functioneel tapen.
De methode is gebaseerd op principes uit de fysiotherapie, kinesiologie en osteopathie. Bij deze aanpak wordt neuroreflectoire facilitatie gecombineerd met mechanische sturing.

De methode wordt wereldwijd succesvol toegepast door fysiotherapeuten, sportartsen en sportverzorgers.

Easy taping vermindert de druk op het lichamelijke gebied waar uw klachten zich voordoen. De tape lift de huidlagen en creëert daardoor drukvermindering tussen de huid en de spieren. Zo worden de doorbloeding en de vochtafvoer van het weefsel verbeterd, waardoor correct bewegen wordt gestimuleerd. EasyTape® helpt het lichaam dus bij het natuurlijke herstelproces. Bovendien verminderen uw pijnklachten.

Wat maakt easy taping zo revolutionair?

De samenstelling en eigenschappen van EasyTape® verschillen van die van gewone (sport)tape. Het materiaal is ‘geweven als de huid’, en heeft de volgende unieke eigenschappen:

 • Het heeft een rekbaarheid van 140%. Dit komt overeen met de rekbaarheid van de huid.
 • De dikte en het gewicht van de tape zijn vergelijkbaar met de huid. Daardoor vergeet u al snel dat er zich tape op uw lichaam bevindt.
 • Het rekt in meerdere richtingen; diagonaal om de lengteas.
 • Het is lucht- en vochtdoorlatend, waardoor de huid kan ademen en kan zweten. Hierdoor ontstaat minder snel verweking en irritatie van de huid.
 • Het heeft een hypoallergene lijmlaag die reageert op warmte. Hierdoor hecht de lijm goed op de huid en treedt er weinig tot geen huidirritatie op.
 • De tape blijft enkele dagen op de huid zitten, afhankelijk van de plek op uw lichaam waar de tape is aangebracht. De tape blijft gemiddeld 1 tot 2 dagen op handen en voeten plakken en 3 tot 4 dagen op de rest van het lichaam.
 • De tape is vochtbestendig, waardoor er gewoon mee gedoucht en gezwommen kan worden.
 • Er zijn geen medicinale bestanddelen aan de tape toegevoegd. (De snelle pijnvermindering na het aanbrengen van de tape doet dit vaak wel vermoeden.)
 • De tape is met 15% rek opgebracht op de onderlaag en krimpt nadat het op de huid aangebracht is. Dit geeft afname van druk en pijn en stimuleert de doorbloeding.
 • De tape is gemakkelijk te verwijderen van de huid en laat geen lijmsporen achter.

Holistische therapie

Holistische therapie is een specialisatie binnen de ontspanningstherapie. Deze vorm van therapie focust zich niet enkel op het lichaamsgebied waar uw klachten zich bevinden, maar zoomt als het ware uit. Holisme betekent dan ook ‘heelheid’, ‘eenheid’ of ‘allesomvattend’. In de holistische therapie nemen we al die factoren mee in het vormgeven van de behandeling.

Niet alleen lichamelijke klachten in andere delen van het lichaam, maar ook bijvoorbeeld geestelijke belasting en emotionele spanningen kunnen bijdragen aan een slechte gezondheid. Omgekeerd kunnen lichamelijk letsel en ziektes psychische symptomen zoals bijvoorbeeld een depressie veroorzaken. 

De fysieke gevolgen van stress en prestatiedwang

Haast, haast, haast. Onze huidige maatschappij kenmerkt zich door snelheid, targets, oppervlakkige contacten en de druk om te presteren. We lopen op onze tenen om te voldoen aan verwachtingen die anderen ons stellen. 

Het is een manier van leven die veel energie vraagt. Echte aandacht en tijd voor onszelf nemen we vaak niet of te weinig.

Het gevaar bestaat dat we met deze veeleisende levensstijl ons eigen lichaam verwaarlozen. Het gevolg? We raken uit balans. De zogenaamde ‘stressangst’ die door deze disharmonie ontstaat, uit zich bijvoorbeeld in de volgende symptomen:

 • verhoogde spierspanning (een vermoeide rug of gespannen en pijnlijke schouder- en nekspieren)
 • versnelde, onregelmatige hartslag (eventueel in combinatie met een verhoogde bloeddruk)
 • verminderde spijsvertering
 • hormonale disfuncties
 • overmatig zweten

Uw lichaam geeft als het ware een alarmsignaal af. Er is sprake van een verstoring tussen de belasting (de arbeid die u verricht) en de belastbaarheid (de arbeid die u aankan) van uw lichaam. Deze disbalans kan zich ook uiten in klachten die te maken hebben met uw motorische coördinatie:

 • u stoot uzelf vaker (slechtere bewegingsanticipatie)
 • u heeft een krampachtige houding
 • u beweegt zich gejaagd en voelt zich fysiek minder stabiel

Deze klachten vormen vervolgens weer een nieuwe bron van zorgen, angst en spanning. Zo komt u in een vicieuze cirkel terecht; een neerwaartse spiraal waarin u uiteindelijk uw eigen geestelijke en lichamelijke grenzen niet meer herkent.

Fysiotherapie Totaal Holistisch

Bij welke klachten is holistische therapie succesvol?

 • aandachts- en concentratiestoornissen
 • vermoeidheid en burn-outklachten
 • spanningshoofdpijn
 • een chronisch pijnsyndroom (fibromyalgie, aspecifieke rugklachten, een laat Whiplashsyndroom)
 • slaapproblemen
 • terugkerende overbelastingsklachten of sportblessures

Lichaamsbewustzijn

Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, helpt het uitvoeren van lichaamsbewustzijnsoefeningen. De belangrijkste effecten van deze oefeningen:

 • U leert lichaamssignalen en stress op tijd te herkennen en de lichamelijke klachten die hier normaliter uit voortkomen te voorkomen.
 • U leert zich te ontspannen en via visualisaties uw fysieke pijn te verlichten.
 • U werkt aan een positiever lichaamsbeeld. Dat wil zeggen: u leert uw lichaamsreacties als plezierig en leerzaam te ervaren.

Holistische therapie: hoe gaat de intake in zijn werk?

Voor holistische therapie heeft u geen verwijzing nodig van uw (huis)arts. De intake volgt na een (telefonische) afspraak en bestaat uit een vraaggesprek, waarin we uw voornaamste klachten behandelen. Eventueel vindt er ook een oriënterend lichamelijk onderzoek plaats. Vervolgens leggen we u uit hoe de holistische therapie precies in zijn werk gaat en krijgt u de gelegenheid ons het hemd van het lijf te vragen.

Geen vragen meer?
Dan zijn we er klaar voor om met de therapie te beginnen.

Sportmassage

Heeft u spierpijn, vermoeide spieren, een stijve nek, een pijnlijke rug, of gevoelige benen? Wellicht is een ontspannende massage iets voor u. Een massage zorgt voor verlichting en bespoedigt het herstel. 

Topmassages voor topsporters
Bent u professioneel sporter? Bij Fysiotherapie Totaal voeren wij geregeld sportmassages uit na afloop van trainingen en wedstrijden. Neem contact op voor meer informatie.

Geen sporter?
Ook als u geen sporter bent kan een professionele sportmassage geen kwaad. Gun uw lichaam wat persoonlijke aandacht. U zult zien dat u zich 10 keer fitter en beweeglijker voelt wanneer u de praktijk na afloop weer verlaat.